Žitňák neboli rejuvelac
Když už jsme u toho kvašení, ještě mám v zásobě jeden netradiční kvašený nápoj.
Je to živinová a enzymatická bomba chutí podobná kefíru vhodná pro odvážlivce a nadšence zdravého stravování. Pochutnávají si na ní především vitariáni, ale nepohrdne jí nikdo, kdo se nezalekne zdánlivě složitého nakličování na počátku výroby rejuvelaku a jeho delší doby výroby.
Rejuvelac lze vyrobit nejen ze žita, ale i ze všech známých obilovin (ječmen, pšenice, oves), bezlepkových pseudoobilovin (jáhel, pohanky, quinoy) i rýže.
Jeho výroba je poměrně zdlouhavá, ale nikoli náročná. Obilovinu (1 hrnek) propláchneme a namočíme na 12 hodin do vody, necháme v ledničce. Poté vodu slijeme a obilovinu naklíčíme. Na rozdíl od luštěnin nesmíme zapomenout alespoň dvakrát denně proplachovat, protože obiloviny pří klíčení snadno zplesnivějí.
Když jsou klíčky stejně veliké jako zrno, zalijeme je vodou a rozmixujeme. Potom kaši nalijeme do velké třílitrové sklenice a zalijeme pitnou vodou. Přikryjeme látkou a necháme 2 – 3 dny kvasit. V horkých dnech může být rejuvelac hotový už za 24 hodin. Poté jej přelijeme přes plátýnko a popíjíme samotný nápoj.
Lze jej popíjet samotný, ale mně moc nechutná, a tak jej mixuji s ovocem na koktejl.