Zimní mlsání pro děti i dospěláky
Téhle dobrotě se říká halva (nikoli chalva) a možná ji znají adepti jógy či milovníci indické kuchyně, protože pochází právě odtud. Já jsem ji objevila před lety, kdy u nás začali vařit obědy lidé z hnutí Hare Krišna. Jejich obědy jsou dobré, ale jejich sladkosti prostě božské. Holt vědí, čím své božstvo uctít. :-)
Halvu jsem si hned zamilovala a brzy po mně i všichni ostatní z naší rodiny. Je to vlastně taková hustá a mastná krupicová kaše, která má mnoho variací. Dá se vařit s ořechy, banány, karamelem, ale v jiné roční období i s čerstvým sezónním ovocem.
Já halvu vařím především v zimě podle kuchařky Prasádam (recepty oddaných Šrí Krišny), která je plná vynikajících slaných i sladkých jídel, neobvyklých moučníků a celé řady placek. Přidávám do ní pečené ovoce, které v létě upeču v troubě s trochou soli a koření, nejčastěji badyánu nebo skořice. V receptu se používá klasická pšeničná krupice, já halvu vařím z krupice špaldové.
5 dl krupice, 1 l mléka nebo vody (já používám bio mléko), 200 g másla, 3 dl cukru (můj oblíbený je muscovado), lze použít karamel.
V kastrolu rozpustíme máslo a přisypeme do něj krupici. Občas zamícháme a počkáme, než zhnědne (trvá to až 30 minut, tak pozor na připálení). Mezitím si ohřejeme mléko a rozpustíme v něm cukr a poté vlijeme do krupice. Přidáme ovoce nebo ořechy. Za chvilku vše zhoustne do kaše, kterou mícháme bez přestání tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěn kastrolu. Já v zimě přidávám ještě trochu skořice a kardamonu. Je to výborná svačinka na cesty nebo do školy.