Zelené palačinky
Blíží se Zelený čtvrtek, ke kterému kromě jidášů s medem patří také něco zeleného. Aspoň u nás je planých bylinek zatím pomálu, a tak nabízím jednu dobrotu, která plní přísně zelené parametry a dětem bude určitě chutnat.
Usmažte palačinky, podle mě jsou bezkonkurenčně nejlepší s vysokým obsahem pohankové mouky, protože jsou krásně křupavé. Do palačinkového těsta dáme vejce nebo hrašku dle návodu, mléko a sůl, hustotu palačinek zná každá hospodyňka od oka. Pokud děláte těsto z celozrnné mouky, nezapomeňte, že časem trochu zhoustne, a udělejte ho trochu řidší. Nechte jej aspoň 20 minut odpočinout.
Na kousku (ideálně přepuštěného) másla orestujte hrášek se solí a jedním stroužkem česneku. Když je hrášek pěkně voňavý, rozmixujte jej s rostlinnou nebo živočišnou smetanou (já měla Provamel). Pokud jste se ještě neodhodlali k naklíčení menších semínek, třeba Klíčivého mixu od Sonnentoru, teď je nejlepší čas. :-) Já jsem do směsi přidala ještě klíčky pískavice řeckého sena. Našim dětem nevadí, takže jsem je tam nechala jen tak, útlocitnějším povahám doporučuji přidat je ještě před rozmixováním a dokonale je tak zamaskovat.
Směsí naplňte palačinky, ozdobte je polníčkem, protože komu se nelení, tomu se zelení. :-)