Výtečný raw dezertík pro děti
Zrovna dneska jsem si na internetu přečetla článek o tom, jak české maminky batolatům dávají málo mléka a jak tato batolata kvůli tomu strádají nedostatkem vitamínu D. Konec článku vyzněl podezřele zaujatě slovy, že vlastně ani mléko není to pravé ořechové a že batolecí umělá mléka jsou jako zásobárna vitamínu D mnohem výhodnější. Je pravda, že nejnovější objevy blahodárný vliv vitamínu D nacházejí skoro ve všech oblastech našeho fyzického zdraví a je také pravda, že v našem zeměpisném pásmu je to se sluníčkem, tedy nejpřirozenějším zdrojem tohoto vitamínu leckdy neslavné.
Přesto od jara do podzimu jednoznačně sázím na pobyt venku, který snad nemá vedlejších účinků a pro malé děti je blahodárný ve všech směrech. Přes zimu, když si vzpomenu, kapeme Vigantol. Co se vápníku týče, třeba tato svačinka je vápníkem přímo nabitá. Považuji ji za jednu z perel raw stravy:
mák, sušené švestky, banány
Mák přes noc namočíme do vody a necháme v lednici. Ráno vodu slijeme. Také sušené švestky přes noc namočíme a jejich vodu využijeme buď k naředění dezertu nebo jako šťávu na pití, základ čaje apod. Máčený mák a švestky rozmixujeme s banány. Poměr si volíme dle chuti, mně přijde nejlepší cca 1 díl máku, 1 díl švestek a dva až tři díly banánů. Troufám si říct, že u dětí s tímhle dezertem uspějete stejně jako se slazenými mléčnými svačinkami a pokud si jej dáte na čerstvém vzduchu, nemusíte se starat ani o vápník, ani o vitamín D. :-)