Výtečná houbová polévka z tuřínu
Tuhle polévku mě naučila moje kamarádka a kolegyně výživářka Simča Šafránková.
Trochu jsem si ji upravila, ale podstata zůstává stejná. Jedná se o zdravou, lehčí a bezlepkovou variantu polévek typu kyselica nebo kulajda.
Houby jsem podusila na cibulce, osolila, okmínovala a přidala na malé kostičky nakrájené brambory. Vše jsem v malém množství vody vařila do změknutí.
V druhém hrnci jsem v osolené vodě do měkka uvařila na kousky nakrájené brambory a tuřín. Zkuste dát tuřínu šanci, aspoň v téhle polévce. Je to sice válečná zelenina, ale s poetickým názvem dumlík by se mohl dočkat zasloužené rehabilitace. :-)
Když zelenina změkla, rozmixovala jsem ji tyčovým mixérem, čímž vzniklo hustší pyré. To jsem naředila houbovo-bramborovým vývarem do požadované konzistence, ochutila umeoctem, čímž polévka získala slanou a kyselou chuť. Nakonec jsem do polévky přidala rýžovou smetanu Isola Bio, ale musím říct, že nakonec vyhrála zakysaná smetana, která nakonec polévce dodala ten správný šmak. Přidáním kopru a vajec uvařených na tvrdo by vznikla naprosto luxusní kulajda.
Tuhle polévku jsem ani nestihla vyfotografovat. Než jsem se dostala k objektivu, byla snězená. Tak jen posledních pár lžiček odtržených od pusy… :-)