Vyrostla řepa veliká, převeliká…
… nebo nevyrostla, vytrhla se dříve a kromě malé bulvy se zpracovaly také mladé listy.
Tak tomu bylo u nás a věřte, někdy se vyplatí vyzkoušet zeleninu i jinak, než jsme zvyklí. U rajčat to nezkoušejte, všechno kromě zralých plodů je u nich jedovaté, ale právě řepové listy jsou výtečným zpestřením kuchyně.
Zkuste třeba topinku se směsí vyrobenou z jarních cibulek, pórku, provensálského koření (třeba čerstvě natrhaného na zahrádce nebo v truhlíku), trochy balzamikové redukce a strouhané mozzarelly a – především – listů červené řepy. Listy zbavíme řapíků, nakrájíme najemno a dusíme se vším ostatním kromě sýra do měkka. Sýr přidáme až na samý konec. Pokud listy řepy nemáte, lze je nahradit mangoldem, kapustou nebo špenátem.