Výborný zimní pohankový salát
Tento salát je výtečné jídlo na zimu, chutná teplý a ještě více studený. Charakteristická chuť pohanky je v něm trochu potlačena, takže chutná i těm, kteří ji jako přílohu nevyhledávají.
Uvaříme pohanku ve slané vodě do měkka. Já to dělám tak, že ji zaliju dvojnásobným množstvím vody, pokud ji chci mít sypkou, nechám ji pár minut bez míchání vařit a potom ji nechám stát na teplé plotýnce nebo ji dám do peřin, dokud nezměkne.
Mezitím nakrájíme na kolečka pórek, orestujeme ho na sezamovém oleji s garam masalou a přidáme kukuřici. Smícháme zeleninu s pohankou, přidáme červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky, kousky ananasu a ochutíme trochou kvalitní hořčice, čerstvě mletého pepře a přidáme smažený tempeh, který jsme nechali nějakou dobu marinovat v sójové omáčce shoyu, rýžovém sirupu a troše citronové šťávy a potom orestovali na pánvi. Komu připadá tato procedura složitá, může tempeh orestovat tak, jak je, nebo je do salátu přidat bez předchozí tepelné úpravy.
Salát nakonec zjemníme sojanézou, která vznikne rozmixováním 100 ml sójové smetany (třeba Provamel), 50 g olivového oleje a pomalého přiléváním šťávy z cca půlky citronu. Sojanézu lze i koupit hotovou, případně můžete zkusit „majonézu“ z aquafaby (nálevu z cizrny) nebo pravou majonézu z vajec.