Vanilková hraška s malinami
Dlooouho jsem odolávala. Nákupu hrašky a ještě více hrašky vanilkové. Nějak jsem měla pocit, že luštěniny na sladko není úplně ta nejlepší kombinace. Potom jsem ale dostala recepty z hrašky a jejich čokoládová pěna s banánem vypadala ta k krásně, že jsem neodolala a vanilkovou hrašku koupila.
Vařila jsem dvě varianty – jednu čokoládovou s banánem dle návodu, druhou vanilkovou s malinami pro tu část naší rodiny, která neholduje čokoládě.
Já jsem zase až tak do stropu neskákala, ale musím říct, že děti byly nadšené, a to je co říct, protože jáhlové a kroupové krémy nepatří mezi jejich oblíbené pochutiny.
Protože jsem s hraškou neměla žádnou předchozí zkušenost, vařila jsem přesně podle receptu: 75 g hrašky vanilka, 500 ml (rostlinného) mléka, 75 g třtinového cukru, 25 g fair trade kakaa, banány, 50 g másla (oleje).
Hrašku Vanilka smícháme s mlékem a olejem. Přivedeme k varu, oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Před koncem varu přidáme cukr, dobře prošleháme a krátce povaříme. Do uvařeného krému přidáme kakaový prášek a dobře promícháme. Je-li krém hustý přidáme lžíci mléka. Banány oloupáme, nakrájíme na plátky a vložíme do misek. Zalime horkým krémem. Podáváme po vychladnutí.
Já jsem kakao přidala až ke konci a směs rozdělila na dvě části. Jednu jsem udělala podle výše uvedeného receptu (http://www.ceria.cz/index.php/recepty/recepty-na-sladko/251-cokoladova-pena), do druhé nedala kakao, ale domácí vanilkový extrakt. Hmotou jsem zalila mražené maliny a nechala zatuhnout. Musím říct, že malinová verze měla ještě větší úspěch než čokoládová. Mně vadila olejová pachuť, příště určitě použiji máslo.