Ty jsi má, pampelišková…
Letos jsou ty pampelišky fakt hustý! Z pampeliškového sirupu vznikl pampeliškový med, z pampeliškového medu pampeliškový beton. :-)
Tak alespoň dva méně známé recepty z trochu jiného než sladkého soudku:
Pampeliškové kapary:
Nasbíráme pampelišková poupata, vrstvíme je do vyvařených skleniček a prosypáváme mořskou nebo himalájskou solí. Když jsou skleničky naplněné, zalijeme je kvalitním octem, já používám jablečný. Není třeba zavařovat, sůl a ocet jsou dostatečnými konzervanty. S konzumací je nejlépe počkat do časného jara, kdy tělo přirozeně touží po hořkém a kyselém. Kapary je možné vyrobit také z plodů javoru (nalepovacích nosů, dokud jsou ještě čerstvé a křehké) nebo poupat lichořeřišnice.
Pampeliškový řízek
Výtečná pochoutka. Pampeliškové květy obalíme v trojobalu a smažíme. Chutí připomínají žampiony a chutnají zaručeně i dětem!