Tapioka – lahůdka nejen pro celiaky
Moje první setkání s tapiokou bylo takové: koupila jsem si hotový tapiokový pudink s kokosovým mlékem, ochutnala první lžičku a rozhodla se, že tohle teda nee. Pak jsem váhavě vložila do úst další, aby se to jako nevyhodilo. Dojem byl o poznání lepší. Další lžička rozhodla a o den později jsem kráčela domů s tapiokovými perličkami a odhodláním vyrobit tapiokový krém sama. Děti ochutnaly první lžičku mého tapiokového pudinku a prohlásily, že tohle teda nee. Protože jsou zarputilejší než já, u toho ten den zůstalo. Následující den jsem další várku pudinku důmyslně zamaskovala v jogurtu a posypala ořechy. Dvě mističky se mi vrátily prázdné, syn stále vzdoroval. Třetí den si pudink vyžádali všichni. :-)
Tapioka zkrátka není láska na první ochutnání. Člověk se k ní musí projíst, zjemnit smetanou (kokosovou nebo klasickou), ozdobit ovocem, semínky, oříšky, kakaovými boby…
Jen na vysvětlenou – tapioka je škrob získaný z kořene manioku a je hojně využívaná v Jižní Americe a Západní Indii. Tapioka neobsahuje lepek, takže je zajímavým zpestřením v kuchyni bezlepkářů. Kromě pudinku ji lze použít jako zavářku do polévek, k výrobě známého bubble tea nebo jako náhradu želatiny.
Tapioka perly se namočí do dvojnásobného množství vody a nechají se několik hodin bobtnat. Poté se voda slije a perly se smíchají s horkým mlékem a smetanou, kokosovým mlékem, sójovým mlékem apod. Na 100 g suchých perel by mělo být asi 600 ml tekutiny. Vše se vaří cca 10 minut, dokud perličky nezprůhlední a směs nezhoustne. Osladíme medem, rýžovým sirupem nebo jiným oblíbeným sladidlem. Po vychladnutí potom pudink zhoustne ještě víc. Zdobíme ovocem, semínky, oříšky, kakaem, dle chuti a nálady.