Sýr labneh
Vynikající lahůdka pro teplé dny, kterou lze bez problémů vyrobit i v bytě.
Vyrábí se stejně jako domácí lučina, o které už jsem tu psala, jen je dobré jej předem ochutit a samozřejmě nechat déle vykapat.
500 g domácího nebo kvalitního živého jogurtu osolíme, já jsem podle receptu Evy Francové přidala sekané pekanové ořechy a sušenou mátu. Směs dáme podle obrázku na tři dny vykapat na chladné místo, až vznikne hmota podobná hustému žervé. Z něj se potom formují kuličky, které se nakládají v oleji. Mohou se konzumovat hned nebo odleželé. Syrovátku můžete použít do buchet, koktejlů, vykoupat se v ní nebo jí zalít květiny.
Já jsem část kuliček ještě dva dny sušila v troubě na 50°C, takže jsem vyrobila sušený sýr labneh. Ten je také lahodný a konzistencí se více blíží tvrdým sýrům. Potom jsem jej naložila do kvalitního olivového oleje s čerstvým rozmarýnem a tymiánem. Vyzkoušejte tento sýr třeba v lehkém salátu z rajčat, bazalky a olivového oleje, nemá chybu.