Smetanová omáčka z bršlice
Nová sezóna planých bylin konečně začala i na naší vymrzlé Vysočině a já se raduju jak malé děcko nad každým vyrašeným lupínkem. Největší radost mi dělají poklady, které mnozí považují za obtížný plevel a hubí je nebezpečnými herbicidy. Při pohledu na koberce bršlice kozí nohy, která roste v polostínu téměř všude a chutná lahodněji než klasický špenát, si říkám, co všechno jsme my lidé ještě popletli. Slova z Bible o tom, že my lidé jsme pohlceni starostmi o přežití, místo abychom se radovali ze života jako ptáci, protože je o nás postaráno stejně dobře jako o ně, najednou dostávají konkrétní obsah. Bez setí, okopávání, zalévání nám všude, kam se podíváme, roste chutný a živinami nabitý poklad. Za pár minut je nasbíráno na oběd, za hodinku je zásoba na celou zimu…
Tak tedy…
Bršlici kozí nohu upravte tak, jak jste zvyklí upravovat špenát. Konzervativcům pro začátek rozmixujte, ale není to nutné. Dávejte všude tam, kam byste za normálních okolností přidávali špenát. Například do omáčky k těstovinám…