Slepičí kvoč
Tak jak jste strávili krásnou slunečnou neděli? Naše zahrada si žádá své, a tak jsme ryli, přesazovali, pleli a semenařili.
Už třetí rok mám za zahradě něco, co mělo ambici být bylinkovou spirálou, postupně se z toho stala bylinková hromada, ale kupodivu bylinkám to nevadí a vesele si tam rostou. :-) Velkou část bylinek jsem tam vysadila, třeba různé druhy máty, meduňku, tymián, šalvěj, ruskou šalvěj, kuklík či řepík. No a pak tam nějaké bylinky přišly samy, třeba divizna, hluchavka, kopřiva nebo třezalka. Všechny jsou u mě vítané, koneckonců, proč by nemohly být na hromadě pohromadě? Některé těm vysazeným choulostivým bylinkám pomáhají, třeba kopřiva u středomořských bylin významně zvyšuje množství léčivých (a vonných) silic.
Letos se mi na spirále přímo přemnožil jitrocel. Vzala jsem to na vědomí a říkala si, že letos ho asi bude víc potřeba, když se tam tak rozrostl. Řeknu vám, takhle snadno vyrobený jitrocelový sirup jsem ještě neměla. Během pěti minut jsem měla nasbíráno na celoroční dávku. No a během září ho polovina padla na všechny ty naše choroby. Jitrocel ale nemá jen léčivé listy. Má také dobrá a léčivá semena. Ta se sklízí za suchého počasí v září a v říjnu a lze z nich dělat pomazánky, namáčet je ve vodě jako psyllium (jitrocel indický) nebo z nich třeba udělat gomasio. Já dělám gomasio ze semínek, která nám nechutnají samotná, a přesto je fajn je občas sníst. Takže především dýňových. Letos jsem k dýni přidala jitrocel.
Jitrocelová semena zbavíme slupek, třeba tak, že je na talíři promneme a slupky z nich lehce vyfoukáme. Potom je na pánvi smícháme s dýňovými semínky a za sucha restujeme, dokud nezačnou na pánvi praskat. V tu chvíli je čas je z pánve sundat buď do misky suribašky, hmoždíře nebo mixéru a se solí rozmixovat na jemno. Dávkujeme asi 1 lžičku kvalitní soli na 16 lžiček semínek. Gomasiem si můžeme sypat pečivo, přidávat ho do pomazánek, polévek či kaší. A proč ten podivný titulek? Z nějakého důvodu můj muž s dětmi začali pro všechny posypky souhrnně používat název slepičí kvoč. Takže tady je jeden z mnoha možností slepičího kvoče, který u nás můžete najít na chlebu. :-)
Tags: Bylinky