Perkelt s žitnými noky
Paprikový vegetariánský perkelt
Na olivovém oleji jsem zpěnila dvě na drobno nakrájené cibule, po čase zaprášila maďarskou paprikou a po chvíli přidala dvě velké červené papriky nakrájené na kostičky a hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky. Zalila jsem troškou vývaru, rajčatovým protlakem, osolila a okořenila prolisovaným česnekem, novým kořením a bobkovým listem. Přidala jsem také dvě hrsti sójových vloček jako zdroj bílkovin místo masa. Dusila jsem asi 40 minut a nakonec zjemnila pár lžícemi sójové smetany Provamel. Výborným ochucovadlem vegetariánských jídel je lahůdkové droždí. Dodává jídlu chuť umami, takže plnou a lahodnou chuť, kterou plní v méně kvalitních jídlech přidávaná kyselina glutamová a její soli.
Noky z čerstvě mleté žitné mouky
cca 2 dl vody, 2 menší vejce, 100 g žitné celozrnné mouky, 200 g pšeničné mouky polohrubé, 2 lžíce oleje
Vše jsem smíchala dohromady, nechala chvíli stát, aby celozrnná mouka trochu nabobtnala, a potom protlačila přes haluškové síto. Noky jsou uvařené téměř okamžitě, jakmile vyplavou.
Jste-li houbojedi, úspěch je zaručen! :-)