Nejrychlejší omáčka na světě s bezlepkovými knedlíky
Když máme doma opravdu velikou časovou krizi, vyrábím tuto naprosto jedinečnou a téměř instantní omáčku:
olej, pórek, sůl, koření Čarodějka od Benkoru, (rostlinná) smetana
Jak vidno, není třeba skoro nic a pórek je povinnou výbavou mé lednice. :-) Příprava cca 10 minut. Na oleji orestovat na kolečka nakrájený pórek, osolit, ochutit Čarodějkou (vynikající koření), curry nebo jakýmkoli jiným kořením a s troškou vody podusit do měkka. Potom rozmixovat a zjemnit smetanou. Já dávám nejčastěji Provamel (sójovou smetanu), protože ta je taky doma vždycky. Jídlo je to vynikající, jíme ho většinou se zbytkem obiloviny nebo těstovin z předešlého dne.
Protože zrovna časová krize nebyla, vyzkoušela jsem bezlepkovou variantu knedlíků Kuchařky ze Svatojánu:
50 g másla a 250 g tvarohu utřít v míse se lžičkou soli, postupně přidat 3 vejce a nakonec 200 – 250 g strouhanky. Dobrá zpráva pro bezlepkáře – použila jsem kukuřičnou strouhanku a knedlíky byly vynikající a dobře držely pohromadě, i když ideální konzistenci měly až druhý den.
Knedlíky sice obsahují živočišné produkty, ale jsou velmi rychlé a pro děti, které nejedí maso, jsou dobrým zdrojem bílkovin.