Nejlepší kyselica na světě
Vím, že tímto názvem jsem urazila tisíce dalších kyselic a jejich kuchařek, tak možná nejlepší kyselica v mém světě. :-)
Postupem let vytlačila tradiční vánoční hrachovou polévku a hřeje se na výsluní společně s houbovým kubou. Už od léta na ni schovávám pravé hřiby (ty mám zmražené, ne sušené), aby byla krásně bílá a ta pravá kyselicová.
Potřebujeme:
vařené bílé fazole, hříbky (čerstvé, mražené nebo sušené), šťáva z kyselého zelí, máslo, mouka, mléko, sušené švestky, máčené a nakrájené na menší kousky, petrželka, smetana.
Máslovou jíšku rozředit mlékem a šťávou z kysaného zelí, přidat vařené houby a fazole a prohřát. Nakonec přidat na kousky nakrájené švestky, smetanu, trochu provařit a zdobit zelenou petrželkou.
Děti tuhle polévku milují, jen švestky z ní vybírají a házejí mi je – ke spokojenosti obou stran – do talíře. :-)
Tahle kyselica je trochu šizená. Už nemám hříbky, takže jsou v ní sušené podhříbky a kromě šťávy z kysaného zelí i trocha zelí, brambor a mrkve. Je tolik kyselic jako lidí, takže nic není špatně! :-)