M(asom)lsání po vegetariánsku
Když je člověk více méně masorád a maso omezuje spíše z etických důvodů, než že by o něj vůbec nestál, mohly by se mu hodit některé potraviny a jejich úpravy, které maso svojí chutí připomínají.
Za ty roky jsem našla celou řadu výborných jídel s chutí umami, typickou pro maso, sýry nebo třeba zralá rajčata. Chuť umami vytvářejí v bezmasém pokrmu sójová omáčka shoyu nebo tamari, které se většinou přidávají do již uvařených jídel. Kromě toho je spolehlivým dochucovadlem lahůdkové droždí – zvýrazní a podtrhne chuť polévek, omáček i pomazánek. Lahůdkové droždí je také součástí rostlinného parmazánu. Recept na něj najdete třeba na stránkách Kuchařky ze Svatojánu.
Doma máme taky moc rádi celer nakrájený na malé kostky a osmažený ve větším množství oleje jako špek. Používám jej, když doma vaříme halušky.
Nejlepší v tomto směru je zcela jistě Country Life, které povýšilo vegetariánské recepty na vysoce gurmánský zážitek. Jejich kokosové „slaninové“ chipsy byly naprosto ohromující: kokosové chipsy se marinují v bujónu ochuceném shoyu, nechají odstát a potom se pečou na plechu do křupava.
My jsme je snědli s kapustou připravenou po indicku:
Na sezamovém oleji jsem prohřála garam masalu a kurkumu, přidala 2 cibule, několik stroužků česneku a nakrájenou kapustu. Chvilku jsem restovala, pak jsem zasypala šálkem červené čočky a zalila vodou a po cca 10 minutách přidala ještě konzervu loupaných bio rajčat. Po změknutí čočky jsem dochutila solí a kokosovým mlékem a na talíři posypala kokosovými „slaninovými“ chipsy. Podáváme s rýži a fotíme ideálně za denního světla. :-)