Letní recepty
Poslední kulinářské setkání s přáteli tohoto školního roku. Sdílím pro inspiraci výborné lahůdky, po kterých se jen zaprášilo:
Slaný koláč (sluneční mandala) podle Martiny:
Na těsto (2 koláče):
200ml mléka, 15 g kvasnic, 4 pol. lžíce oliv. oleje, 1 čaj. lžička zakys. smetany, 1 čaj. lžička soli, 100 g celozrn. mouky, 200 g hl. mouky
Náplň:
1 střední kedlubna, 3 jarní cibulky i s natí, 1 pol. lžíce ghí, sůl, pepř
Na povrch:
1 vejce, semínka (slunečnice, sezam, lněné atd.)
Těsto necháme cca 1 hod. kynout, pak rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl vyválíme na tenký kruh. Jeden kruh dáme na plech s pečicím papírem, potřeme polovinou náplně (1 cm od kraje necháme prázdný), přikryjeme druhým kruhem, zlehka přimáčkneme kraje a také celý kruh. Doprostřed dáme skleničku a rádýlkem od středu tvořit proužky, pak každý proužek 4-5x otočíme v jednom směru (tvoříme paprsky). Skleničku odděláme, potřeme rozšlehaným vejcem celý povrch, doprostřed dáme semínka dle chuti a nápadů. Pečeme při 200 C cca 13 min.
Salát podle Mildy:
1 hlávka ledového či hlávkového salátu, baby špenát (nebo polníček, rukola či jejich mix)
bylinky – máta, meduňka, oregano, sedmikrásky…
1 jablko (lepší je kyselejší)
Zálivka:
1 pomeranč (šťáva), 1/2 skleničky bazalkového pesta , olivový olej, sůl dle chuti
Roztrháme salát na menší kousky, přidáme baby špenát, natrhané bylinky, jablko nakrájené na kostičky, přidáme zálivku a dáme před podáváním vychladnout do lednice. My ještě přidáváme černé olivy. Vylepšit si ho můžete samozřejmě jakkoliv dle vaší chuti :)!
Panna Cotta s jahodovým rozvarem podle Evči:

