Lasagne se špenátem a planými bylinami
Dnes se s Vámi chci podělit o jeden z našich nejmilejších rodinných receptů. Získala jsem jej před lety od Pytlíků a ať jej uvaříme, kolik chceme, nikdy nestačí. Doporučuji vařit s dětmi. Je možné jej připravit z klasického špenátu, ale použijete-li kombinaci některých níže zmíněných bylinek, jídlo rázem nutričně i chuťově povýší na manu nebeskou. V dávných dobách lidé špenát připravovali z nejrůznějších bylin, zde jsou nejznámější z nich: bršlice, česnek medvědí, kopřivy, merlík, štrucha, česnáček, šťovík, lebeda, ohnice, mladé lístky černobýlu. Já použila samozřejmě bršlici, kopřivu a česnáček.
Na jeden oběd padnou buď dvě balení mraženého špenátu nebo odpovídající množství čerstvé zelené hmoty.
Připravte špenát tak, jak jste zvyklí, jen trochu tekutější, aby lasagne mohly nasáknout přebytečnou tekutinou. Já jsem jej připravila spařením a krátkým podušením jednoho dílu špenátu a jednoho dílu bylin, které jsem ochutila česnekem, pepřem, solí a bešamelem a potom rozmixovala. Lasagne se připravují tak, že se na dno zapékací mísy nalije trochu špenátu, na něj se vrství syrové lasagne, na ně potom už pravidelně špenát a plátky uzeného sýra. Vytvoříme tři vrstvy, které zapékáme v troubě podle návodu na přípravu lasagní, který je uveden na jejich obalu. Je třeba lasagne zcela pokrýt vrstvou špenátu, jinak zůstanou v rozích tuhé. Náramná dobrota. :-)
super lasagne
| #
Dobry den, jak dlouho a na kolik stupňů se tyto lasagne pečou? Děkuji.
Kateřina Bukáčková
| #
Dobrý den,
lasagne peču cca na 180°C, doba pečení je na krabičce lasagní a může se lišit značku od značky. Je to cca 40 minut. :-)
Ať Vám chutnají jako nám! :-)