Karbanátky z ječmene a bršlice
Začínám se opakovat, já vím… :-)
Asi mě letos bršlice nějak magicky přitahuje. Ale co, někteří vydávají monotematické kuchařky, tak já musím téhle bylině věnovat ještě jeden recept. Vlastně dva, ale ten další někdy příště… A dovolíte-li, ještě jedna malá vzdělávací vsuvka. Totiž její krásné lidové názvy: kerhák, kerhátek, husí noha, kozonoha, kohátek.
Karbanátky z bršlice zmizely jako pára nad hrncem. Jejich základem bylo samozřejmě vše, co se tak doma najde a potřebuje zpracovat. Takže:
na oleji osmažená cibulka, několik prolisovaných stroužků česneku, pomletý zbytek vařeného ječmene (nebo jakákoli zbylá obilnina od oběda), 1 vejce, velká mrkev na jemno nastrouhaná, 1 vařená brambora na jemno nastrouhaná, majoránka, větší množství spařené a nasekané bršlice (lze nahradit jinou bylinou, třeba teď už pěkně vzrostlým jitrocelem, kontryhelem, lebedou nebo kopřivou).
Rukama zpracujeme směs karbanátkové konzistence, v případě potřeby zahustíme kukuřičnou strouhankou. Ve strouhance taky obalíme a pečeme v troubě do zlatova. Podáváme s remuládou z bílého jogurtu, dalších čerstvých bylinek (třeba máty), trochy shoyu a balzamika.