Jak zachránit umírající kvásek
Mám kvásek – jako hodně z vás. Nestíhám teď péct chleba – jako hodně z vás. :-)
Kvásek se na mě z ledničky vyčítavě dívá a já předstírám, že ho nevidím. Teď naposledy jsem předstírala tak dlouho, že chudák kvásek málem zašel. S výčitkami svědomí jsem ho tři dny intenzivně krmila žitnou moukou, než zase začal spolupracovat, a mám velké obavy, že tento týden ho čeká podobný osud.
Pro ty z vás, kdo taky chleba nestíháte, mám dobrý tip – kváskové lívance. Chutnají trochu kyseleji, ale našim dětem to ani trochu nevadí, i když do nich nepřidávám žádný cukr. Vykynou za pár hodin, usmažené jsou za chvilku a máte sladkou snídani a slanou večeři v jednom. Lívance dělám tak, že smíchám nátěstek (kvásek z minula) s vlažnou vodou do konzistence termixu, přikryji vlhkou utěrkou, aby neokoral, a nechám přes noc kvasit. Ráno oddělám trochu kvásku na příště a do zbytku přidám pšeničnou mouku hladkou, špaldovou celorznnou, ječnou, pohankovou, prostě co si zrovna namyslím nebo potřebuji spotřebovat. Doliji mlékem, abych dosáhla lívancové konzistence, lehce propracuji, osolím a nechám pár hodin stát. Nakonec přidám domácí vajíčko, ještě jednou pořádně promíchám a smažím, většinou na sádle nebo kokosovém oleji. Lívance se dají namazat s marmeládou, povidly, ale také se slanou pomazánkou nebo podávat jako příloha k zeleninovým či masovým směsím.