Dýňová polévka na letní způsob
Moc mě baví hrát si s potravinami a pochutinami tak, aby v létě ochlazovaly a zimě zahřívaly a vůbec aby bylo každé jídlo trochu jiné podle nálady, zdravotního stavu nebo počasí.
A co s typicky podzimní dýní, aby polévka byla skvělá i v letních dnech? Co takhle místo mrkve rajčata a místo zázvoru a koriandru provensálské koření a bazalku? A co místo pečení dýně jen krátké povaření?
I takhle si lze hrát, zkoumat, pozorovat, vařit s láskou, plnou pozorností a lehkostí.
Na oleji nebo ghí osmažíme cibulku, přidáme dýni hokaido nakrájenou na malé kousky, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a vaříme do měkka. Před koncem varu přidáme jedno až dvě oloupaná rajčata a okořením provensálským kořením. Polévku zjemníme přírodním sýrem, přidáme snítku bazalky a vše rozmixujeme do hladka. Výborná letní varianta dýňové polévky. :-)