Domácí Lučina
Byla jsem požádána, abych vytvořila sérii workshopů pro losenickou mateřskou školu.
Pokud mě znáte, víte, že radost, pohoda a jednoduchost jsou pro mě při předávání lásky k dobrému jídlu a vaření tím nejdůležitějším.
Nachystala jsem proto nejjednodušší mazadlo, které zvládne i malý prcek, a které je chutné a levné zároveň.
Jak si s ním děti poradily, najdete na fotografii níže a potom v Galerii.
A jak na domácí Lučinu? Zakoupíte nebo vyrobíte kvalitní jogurt, chcete-li krémovější chuť, můžete jej smíchat se zakysanou smetanou nebo po překapání přidat smetanu sladkou.
Hmotu potom nalijeme do plátýnka, které můžete pro zjednodušení vložit do cedníku a cedník potom umístit na hrdlo nějaké nádoby. Já jsem k němu plátýnko přivázala. Vše necháte do druhého dne vykapat. V plátýnku vám zůstane sýr, ve sklenici syrovátka, kterou můžete použít do chlebového těsta, do buchet nebo se v ní vykoupat. :-)
Sýr můžete dochutit dle svých představ. Neosolíte-li jej, můžete je použít jako mascarpone, jinak může sloužit jako základ pomazánek nebo samostatně jako pomazánkové máslo typu Lučina.