Divoké rajče – jak semenařit
Tahle úžasná, lahodná, houževnatá a odolná rostlina ke mně přišla před třemi lety ve formě pár semínek nalepených na kousku papíru.
Vypěstovala jsem z ní několik rostlinek, některé na balkóně, jiné na zahradě. Ty jsem jen zamulčovala, jednou zalila a pak už je nechala jejich osudu. Všechny rostliny krásně plodily a já byla pyšná především na ty otužilé ze zahrady. Jejich semínka jsem uchovala pro další roky a rozdávala jako poklad tak vehementně, že jsem na jaře zjistila, že mi nezbylo ani jediné. Nakonec se ke mně od kamarádky dostala tři moje rajčátka oklikou, už jako malé, předpěstované rostlinky. Ale letos to se mnou divoké rajče nemělo jednoduché a já květináč s nimi zapomněla přes noc na balkóně na mrazu. A i když jsem je přemlouvala a hýčkala, stejně dvě rostlinky pomalu uvadly a třetí bojovala statečně několik dnů, až se nakonec na vršku zazelenaly první nové výhonky a měla vyhráno.
No a teď už se začínají červenat první rajčátka, tak by vám možná mohl přijít vhod návod jak správně semenařit.
Jako začátečník jsem byla překvapená, že ten proces je vlastně docela nechutný. Nikdy by mě nenapadlo, že kvalitní semínka se získávají právě takto:
Vybereme rajčata v plné zralosti a rozkrojíme. Vydlabeme z nich dužinu a tu vylijeme do sklenice.
Ve sklenici je necháme tři dny kvasit. Většinou se na povrchu vytvoří plíseň.
V tuto chvíli zkvašenou dužinu začneme proplachovat vodou, čímž se oddělí kvalitní zralá semena, která klesnou ke dnu, od zbytku dužiny a nezralých semínek. Semínka potom necháme vysušit, třeba na sítku a můžeme uschovat až tři roky.