Celerová omáčka s tvarohovým knedlíkem a tofu kuličkami
Zamilovala jsem se … :-) Hluboce a až po uši.
Do Kuchařky ze Svatojánu. Nejen pro její recepty, které se postupně vyvíjejí – a já mám radši ty s mlékem než kešu ořechy -, ale pro její jemnost a oduševnělost. Schopnost pracovat s potravinami, slovy i objektivem. Dar hlubokého vhledu a moudrosti.
Skoro pořád teď vařím inspirována její kuchařkou. Málokdy vařím přesně podle receptů, a tak pokud byste stáli o přesný recept, nahlédněte do její milé Kuchařky ze Svatojánu. Já jsem vařila trochu odlehčenější variantu.
Celerová omáčka:
Nakrájela jsem na malé kostičky velký celer, trochu ho osmažila na másle podle originálního receptu a poté jej zalila zeleninovým vývarem a nechala asi 1 hodinu vařit. Tekutiny jsem nedávala moc, abych potom nemusela omáčku nijak zahušťovat. Po uvaření jsem ji lehce opepřila, ochutila umeoctem a agávovým sirupem a zjemnila ovesnou smetanou. Omáčku dělám hustší, aby se dětem lépe nabírala. Je fantastická.
Tvarohové knedlíky:
Od té doby co jsem v 10. týdnu těhotenství prozvracela výrobu svých prvních kynutých knedlíků, moje tělo se vehementně brání tento experiment opakovat. :-) Vyrábím proto různé nočky, knedlíčky, halušky, ale knedlíky nikoli. Až do minulé neděle, kdy jsem se odvážila vyrobit něco, co se podobalo knedlíku, ale bylo mnohem lahodnější než klasický „houskáč“. Komu nevadí tvaroh, ochutnejte knedlíky Kuchařky ze Svatojánu v mé lehce zdravější úpravě:
50 g másla a 250 g tvarohu utřít v míse se lžičkou soli, postupně přidat 3 vejce a nakonec 200 – 250 g strouhanky. Já jsem použila grahamovou z domácího pečiva a množství doplnila čerstvě mletou pohankovou moukou.
Z tohoto množství vzniknou dva menší knedlíky (u nás se najedli dva dospělí a tři děti), které se vaří ve vroucí vodě asi 10 minut.
K omáčce jsem vyrobila kuličky z tofu. Ty vyrábím jako přílohu k mnoha jídlům, děti se po nich mohou utlouct. Nastrouhám uzené tofu na jemném struhadle, přidám stroužek česneku, lžičku lahůdkového droždí, trochu sojové omáčky Shoyu nebo Tamari a hodně petrželky. Zahustím dle potřeby celozrnnou moukou (nejčastěji pohankovou nebo špaldovou) a spojím jedním vejcem. Na pánvi je potom osmažím.