
„Bílý“ chléb
Často ty nejlepší věci vznikají úplnou náhodou. Stejně tak vznikl i tento výborný chléb.
Měl to být klasický celozrnný kvasnicový chléb s přídavkem brambor, aby byl vláčnější, ale došla mi špalda, a tak jsem zalovila hlouběji ve špajzu.
Vznikl opravdu vynikající chlebík. Pokud máte doma kvásek, bude ještě lepší a zdravější, jen počítejte s mnohem delší dobou kvašení, ale to už kváskaři určitě znají. :-)
100 g žitné chlebové mouky
150 g kamutové mouky (lze nahradit špaldovou, ale kamut je světlejší a vytváří dojem bílého pečiva)
150 g jáhlové mouky
400 g hladké mouky
300 g strouhaných vařených brambor
půlka kostky droždí
sůl
kmín
vlažná voda (podle druhu mouky, ale cca 600 ml, možno zkombinovat se syrovátkou, kysaným mlékem apod.)
Vypracujte klasické kynuté těsto, nechte jej vykynout na dvojnásobek, vytvarujte dva bochánky nebo jeden velký chléb a pečte tak, jak jste zvyklé péct chleba. Já jej peču v rozpálené troubě cca na 250 C cca 10 minut, dopékám potom na 200 C zbylých cca 25 minut. Že je chléb upečený, poznáme podle toho, ze při poklepání na jeho spodní stranu zní dutě. Aby chléb nepopraskal, je třeba dodržovat určitá pravidla. Třeba sázet chléb vždy na rozpálený plech a prvních pět minut pečení mít pod plechem s chlebem ještě jeden plech a vroucí vodou.
Pečení chleba je prostě krásný rituál a do krásného chleba je potřeba se vpéct, ale stojí to za to! :-)