Bezlepkový čokoládový dort
Včera v mnoha městech ČR probíhala férová snídaně na podporu lokálních a férových pěstitelů. Díky kamarádce Evče Wasserbauerové jsme se už poněkolikáté sešli i u nás ve Žďáře. Přestože se piknik koná ve stejný den jako žďárská pouť, která už tradičně přitahuje špatné počasí, letos se na nás usmálo štěstí i sluníčko a piknikovali jsme pod širým nebem.
Dobrot bylo nepřeberně, já jsem letos vyzkoušela dort, který mám od jedné waldorfské maminky a fairtradovými ingrediencemi je přímo nabitý. Dort je naprosto úžasný!
Potřebujeme 2 plechovky červených fazolí, 3 vejce, 1 hrnek fair trade třtinového cukru, 6 lžic kokosového oleje, 6 lžic fair trade kakaa, 1 lžičku mleté skořice, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Fair trade čokoládu na polevu.
Troubu předehřejeme na 200 st.C a formu vymažeme kokosovým olejem. Fazolky z konzervy propláchneme v sítku a necháme okapat. Mezitím v míse ušleháme vejce s kokosovým olejem a cukrem do pěny. Promícháme s rozmixovanými fazolemi. V jiné misce smícháme sypké suroviny – kakao, prášek do pečiva, skořici a sůl a opatrně je vmícháme mokré směsi. Těsto potom nalijeme do formy a asi 45 minut pečeme. V půlce pečení můžeme formu přikrýt seshora pečicím papírem nebo alobalem, aby se dort nepřipálil. Po vychladnutí polijeme polevou z čokolády rozpuštěné s trochou kokosového oleje a posypeme plátky mandlí.