Snídaně v zimě
Venku mrzne až praští, a tak by se vám možná mohly hodit tipy co snídat v této roční době.
Většině z nás, zvláště těm, kdo mají věčně studené ruce a nohy, celulitidu, jsou unavení, oslabení, prospějí teplé snídaně. Čínští mudrci říkali, že pod kotel trávení se musí ráno pořádně přiložit, jinak bude celý den jen doutnat. Přeloženo do naší řeči to znamená, že můžeme trpět na nadýmáním, pomalým metabolismem nebo třeba zácpou.
Ideální snídaně pro lidi s normální váhou a pro děti je obilná kaše. Nejlépe vařená z celých zrn nebo krupice či vloček. Zalitá teplým kvalitním mlékem, rostlinným mlékem nebo rovnou vařená ve vodě. Makrobiotici by se otřásli nad představou kaše s ovocem, já říkám – zkoušejte a pozorujte, co vám dělá dobře, a co ne. Člověk by se měl po jídle cítit lépe než před ním.
Kaše můžete kombinovat s granolou, což je pečená (tedy zahřívající) směs libovolných vloček, ořechů, semínek, nějakého sladidla (sladěnky, sirupu, třtinového cukru, medu) a trochy tuku, do které se po upečení přidává sušené ovoce. V této roční době se do granoly hodí také skořice, kardamon apod. Zalévá se opět teplým mlékem či rostlinným mlékem. Pokud jste spíše horkokrevní, můžete přidat i trochu jogurtu.
Pokud trpíte nadváhou, ale zase toho tolik nesníte, jak se říká, přiberete, jen se na jídlo podíváte, a váha ne a ne dolů, zkuste omezit sacharidy a přidat tuky. Ideální by bylo zkusit po ránu polévku. Za deset minut je hotová – pokrájíte zeleninu, zalijete ji vodou, osolíte nebo přidáte miso pastu (dá se koupit v prodejnách zdravé výživy a je to takový zdraví prospěšný bujón vyrobený fermentací sóji nebo obilí) a nějaký kvalitní tuk. Přidáte-li vařenou obilninu a/nebo luštěninu, polévka vás zasytí, prohřeje a metabolismus se rozběhne na plné obrátky. Zkuste do ní teď v zimě nastrouhat trochu zázvoru.
Tak hezké zimní vstávání! :-)