Tak se stalo, že z účastnic mých kurzů vaření, které zůstávaly roky a roky věrné, se postupně staly lektorky. V jednu chvíli jsem měla na vybranou: buď být pořád ta, co je o krok napřed, i za cenu velkého stresu, nebo se vzdát výdělečné činnosti a nechat seminář přetvořit do něčeho, co stejně samo vznikalo. Vybrala jsem si radostné spolubytí s kamarádkami, kdy jen za cenu nákladů vaříme společně, co zrovna roční doba a naše inspirace přinese. Stala jsem se řadovou kuchařkou a konečně si začala pochutnávat. Možná to taky znáte, že když člověk vaří sám a na jídle mu záleží, má takový nějaký pocit, že to mohlo být i lepší, hustší, kořeněnější, méně slané a tak podobně. Takže tenhle pocit zodpovědnosti teď odpadl já si konečně debužíruji a raduji se, jak ti ostatní úžasně vaří… :-)
Uvádím tedy se svolením svých kamarádek recepty z našeho únorového setkání:
Indická polévka podle Simči
olivový olej, sůl, česnek, červená cibule, brambory, mrkev, řapíkatý celer, kvalitní protlak, červená čočka, kvalitní Curry koření (důležité!), zázvor
Na olivovém oleji zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a hned osolíme. Po chvilce přidáme na kostičky pokrájené brambory, za další chvilku na kolečka pokrájenou mrkev a na konec řapíkatý celer. Až zelenina pustí šťávu nasypeme Curry, přidáme na kostky pokrájený zázvor, asi 4 lžíce protlaku a červenou čočku. Zalijeme horkou vodou a necháme vařit do změknutí zeleniny. Dle chuti můžeme ještě polévku dosolit a my vyndáváme zázvor, aby ho děti nerozkousaly.
* Zimní salát s tempehem * podle Evči
* hrnek pohanky (kroupy) * hrnek žlutého hrachu (půlený, loupaný) * 200 g uzeného tempehu * řapíkatý celer * 2 lžíce sojanézy * lžíce francouzské hrubozrnné hořčice * lžička francouzské dijonské hořčice * šťáva z citrónu * nakládané okurky * tamari/shoyu * agáve sirup * olivový olej * sůl (černá – kala namak) * lžička vloček mořské řasy nori
Uvaříme v hrnci pohanku, předtím ji osolíme (1 díl pohanky : 1,5 dílu vody, pouze 3 minuty povaříme a poté odstavíme z ohně a pod pokličkou necháme dojít 30 minut). Současně též uvaříme hrách (není třeba předem namáčet, pouze propláchneme a vaříme 30 minut). Necháme uvařenou pohanku a hrách dostatečně vystydnout. Oloupeme a nakrájíme řapíkatý celer, nakrájíme na kolečka nakládané okurky a na kostky uzený tempeh. Vytvoříme zálivku na tempeh – smícháme dvě lžíce sójové omáčky tamari/shoyu, lžíci agáve sirupu a šťávy z alespoň poloviny citronu. Do této zálivky namočíme nakrájený tempeh a poté jej s omáčkou pár chvil restujeme v rozpálené pánvi s olivovým olejem. Vytvoříme si dresink na salát – smícháme sojanézu a hořčice, popř. přidáme dle chuti šťávu z citronu a sůl. Nakonec všechny ingredience smícháme dohromady, zalijeme zálivkou a posypeme řasou nori.
Brownies z červené řepy podle Verči
500g červené řepy, asi 100g oleje, 200g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády, 250g hnědého cukru (jemnější, stačí méně), 100g mouky (možno i bezlepkové, pohankové, rýžové), malý hrnek lněných semínek ve vodě
Nejprve namočím 3 lžíce lněných semínek s 8 lžícemi vody (nechala jsem přes noc), řepu oloupu, pokrájím na menší kousky a uvařím. Čokoládu rozehřeji na vodní lázni s olejem a po krátkém vystydnutí rozmixuji s kousky uvařené řepy na hladkou kaši. Cukr vyšlehám s namočenými lněnými semínky do pevnější bílé hmoty (bílá hmota se mi nepovedla) Opatrně do hmoty vmíchám pěnovou čokoládovo-řepovou pastu a nakonec osmičkovými pohyby jemně vmíchám mouku. Pekla jsem ve formě na koláč 22min při 180´C.
Pečený čaj z trouby podle Verči
nakrájím na menší kousky ovoce co je doma (jablka, pomeranče, mandarinky, kiwi nebo z mrazáku- rybíz, maliny, borůvky, švestky, třešně). Dám do pekáčku, přidám kousky citronu, badyán, hřebíček, skořici, zázvor, posypu třin. cukrem a dám péct na 200´C dokud ovoce nepustí šťávu, dvakrát promíchám. Směs dám do zahřátých skleniček a otočím uzávěrem dolů do zchladnutí. Vydrží měsíce. Pro jistotu nahoru naliju trochu rumu.
Dáváme 2 čaj. lžičky směsi do hrnku a zalijeme horkou vodou.